Referenties van de Ice Family

"Maar weinig merriestammen zijn zo sport gerelateerd als de stam van Cold as Ice Z"

Op deze pagina laten wij u graag kennis maken met een aantal merries die van essentieel belang zijn geweest voor het ontstaan van de Ice Family. Sinds begin 2013 staat Cold as Ice Z bij Loeske Veenendaal te Chaam gestald, waar ze naast haar dochters Annina Z  & Cranberry Ice Z staat. Cranberry Ice Z springt net als haar zus As Cold as Ice Z met gemak, veel vermogen, goede technieken een heeft een meewerkende instelling. Via Embryo Transfer hebben Loeske Veenendaal en haar man Michiel Timmerman diverse nakomelingen reeds gefokt uit de merries Cold as Ice Z en haar dochters Annina Z & Cranberry Ice Z.

De merrielijn van As Cold as Ice Z

Aan de basis van de Hannoveraanse Stamm 856 ligt de merrie Aglaya Z (Agram), een volle zus van Agent, het beroemde springpaard waarmee Paul Schockemöhle in 1976 teamzilver won op de Olympische Spelen van Montreal. De stammerrie wordt omschreven als een mooie, kleine, zeer taaie, ietwat beknopte schimmelmerrie.

AglayaZ werd in 1962 geboren uit een “Vorbuchstute”. Deze moeder van AglayaZ heeft als vader de hengst Ingraban en werd in 1946 geboren.  De Duitse hippoloog Werner Schockemöhle beschreef de hulpboekmerrie als “een bruine merrie die in de periode 1950-1960 ontelbare overwinningen boekte op landelijke wedstrijden onder haar fokker Werner Kaiser.

De onbekende grootmoeder van Aglaya Z zorgde ervoor dat zij en haar moeder niet verder kwamen dan de status van naamloze Hannoveraanse hulpboekmerrie.  Uit een dergelijke merrie kon toen, viertal decennia gelegen, in Hannover nooit een hengst goedgekeurd worden. En alle dochters van AglayaZ waren voorbestemd tot de status van naamloze “Stutbuchstute”, één rang hoger dan het hulpboek. Merries krijgen in Hannover pas een officiële naam in het “Hauptstutbuch”.  Daarvoor moeten ze wel vier volledig geregistreerde generaties in hun pedigree hebben staan, voor een Stutbuch zijn dat er drie en voor het “Hengstbuch” zes.Een reden voor de heer Leon Melchior om in 1983 een aantal veulens elders te laten registreren, zodat de stam uitgebouwd kon worden.

De volle broer van Aglaya Z werd in 1963 geboren en kreeg de naam Agent. Onder het zadel van Wolfgang Kun won deze ruin twee keer het Duitse juniorenkampioenschap te Braunschweig (1969) en Paderborn (1970). Ze droegen tevens hun steentje bij tot het behalen van de bronzen teammedaille op het EK voor junioren in Dinard (1969). Nadien nam Paul Schockemöhle de teugels over. Het duo scheerde wereldwijd hoge toppen, met onder andere een zilveren medaille met de Duitse equipe op de Olympische Spelen in Montreal (1976) en een bronzen medaille op het EK in Wenen (1977). Met een winstsom van meer dan 150.000 DM is Agent het meest verdienende product van Agram.

Naast de broer Agram, heeft Aglaya Z ook een zus genaamd Levesta Z, in 1966 geboren als dochter van de hengst Lavendel. Voor haar komst naar Zangersheide werd Lavesta in Hannover moeder van Donna (1974, v. Domspatz) en diens volle zus Dominka (1977). Donna zou later grootmoeder worden van de Hannoveraanse hengst PiusPaccelli (Prestige Pilot). Dominka groeide uit tot een internationaal GP-springpaard van grote klasse onder de naam Olympic Dominka. Eerst met de jonge Nederlandse amazone Ans Rouweler waarmee ze in 1985 deelnam aan het Ek voor Junioren in Donaueschingen. Daarna maakte Dominka furore onder het zadel van de Amerikaanse Joan Scharffenberger. Voor haar sportcarrière bracht Dominka in combinatie met Goldlöwe de merrie Didi, die internationaal liep onder Herman-Josef Klöpper. Haar toenmalige eigenaar Hans Horn beschrijft Didi als “een kleine schimmelmerrie die fantastisch sprong”.

Een naamloze dochter van Furioso II uit Aglaya Z bleef in het Hannoveraanse fokgebied. Zij is de grootmoeder van Galta. De Grannusdochter Galta leverde twee Salut dochters, Saga (1983) en Salta (1987). Beide werden moeder van een goedgekeurde hengst: Saga van de Pilot zoon Paroli (die onder Toni Hassmann op S-niveau heeft gepresteerd) en Salta van Zingaro van de Helle (Zeus). Een volle zuster van Paroli is moeder van het internationale springpaard Resonanz (Ritual) waarmee de Rus Vladimir Beletsky aan de start kwam op het WK in Aken (2006) en succesvol was op talloze Grote Prijzen tijdens vier en vijf sterren wedstrijden. Tevens bracht zij een nakomeling van Acord II, die internationaal onder de Canadese vlag springt.

Voordat Aglaya Z verhuisde naar Zangersheide bracht ze in combinatie met volbloed Cardinal xx het bekende GP-dressuurpaard Colorado van Monica Theodorescu. Twee jaar na de geboorte van de Colorado werd diens halfzus geboren. Het betreft een Granit dochter uit Aglaya Z. Als fokmerrie leverde deze naamloze Stutburchstute de merrie Grey Lady Z. Zij was een tamelijk grote merrie, in ieder geval groter dan haar grootmoeder. Ze was taai, sterk, heet en had een typisch Gotthard hoofd. Haar vader was een Gotthard zoon Godehard. Net als het succesvolle speedpaard Dobel’sFrachdachs (Drosselklang II) van Otto Becker resp. Michael Whitaker is Grey Lady uit Aglaya’s naamloze dochter van Granit.

De heer Leon Melchior kocht Grey Lady Z en gebruikte haar als fokmerrie. In 1998 besloot hij haar te kruisen met Caretano Z. Uit deze combinatie werd Carlaya Z geboren. Onder zijn dochter Judy-Ann Melchior sprong Carlaya Z zich wereldwijd in de kijker tijdens concoursen  van vier- en vijfsterren niveau (o.a. Valkenswaard, Helsinki, Arezzo en Antwerpen). Dit succesvolle Grand Prix paard nam in 2008 ook deel aan het Belgische kampioenschap. Carlaya Z is een niet al te grote merrie. Ze sprong vrij voorzichtig en met zeer veel techniek, aldus Judy-Ann Melchior. Carlaya Z staat nu als fokmerrie op Zangersheide.

Ragram Z (Ramiro Z) is de op een na laatste nakomeling van Aglaya Z. Haar laatste nakomeling is Charisma Z (Goliath Z). Met Leslie Howard in het zadel nam Charisma deel aan o.a. het WK in Den-Haag (1994) en de wereldbekerfinales in Göteborg (1993) en ’s-Hertogenbosch (1994).

Op twintig jarige leeftijd schonk Aglaya Z een RamiroZ dochter genaamd Ragram Z. Zangersheide verkocht haar als veulen omdat ze te klein was.  “Klein, maar dapper” is een geijkte uitdrukking die op Ragram Z van toepassing was. De kleine krachtpatser dacht altijd mee en was op snelheid niet te verslaan. Onder het zadel van Xavier Schulkens sprong ze op zesjarige leeftijd al op nationaal niveau. Een jaar later reed Toon HoltusRagram Z onder de naam Lady Saga. Ze was dat seizoen het meest winnende paard van haar leeftijd in de nationale springsport. In 1999 bracht Ragram Z bij Jos Velraeds in Maria Hoop het merrieveulen Cold as Ice Z (Carthago Z). Jos Velraeds bood haar aan op de veulenveiling van Zangersheide waar Leon Melchior zijn kans waarnam om opnieuw een Aglaya-kleindochter toe te voegen aan zijn merriestapel.

Onder Kevin Staut presteerde Cold as Ice Z zich geregeld in de top 10 van internationale springwedstrijden. Eind 2008 volgde een ruiterwissel in de persoon van de Zwitserse Julie Ineichen die Cold as Ice Z jarenlang uitbracht tijdens de Grote Prijzen. Nog vóór haar sportcarrière stond Cold as Ice Z ten dienste van stoeterij Zangersheide.

Zij schonk drie dochters: As Cold as Ice Z (Artos Z), Annina Z (Animo II Z) en Corice Z (Coriano Z). As Cold as Ice Z was meteen een schot in de roos. Door Artos Z (Alme Z) te kiezen als partner voor Cold as Ice Z is de hengst Agram in de 4e generatie zowel in de moeder- als de vaderlijn terug te vinden. De drie grondleggers van de Zangersheide fokkerij, Almé Z, Ramiro Z en Carthago Z zijn zowel in As Cold as Ice Z als in Annina Z te vinden. Sportpaarden met een gouden karakter en een sterk instinct.

As Cold as Ice Z is opgegroeid op Domein Zangerheide, waar ze van een  perfecte opleiding genood. Samen met haar amazone Judy-Ann Melchior sprong ze de wereld rond op het allerhoogste niveau. Jarenlang draaiden ze op volle toeren tijdens de zwaarste internationale concoursen. Ze waren niet alleen succesvol tijdens de landenwedstrijden (in o.a. Rome, la Baule en het precieuze Aken), maar ook tijdens vele Grote Prijzen. In 2011 was As Cold as Ice Z het enige (!) paard met haar Judy-Ann Melchior dat tijdens de delicate Top Leaguelandenwedstrijd in La Baulefoutloze rondes reed. Een prestatie van wereldformaat met de toen pas 9-jarige merrie!

Ze hoort thuis in het rijtje beste springpaarden die ooit op Zangerheide gefokt werden, aldus Leon Melchior. Judy-Ann vertelt over haar crack: “As Cold as Ice Z is een zeer grote merrie met heel veel vermogen. Zij is gemaakt om op het allerhoogste niveau te presteren. Net als haar stamgenote Carlaya Z heeft zij ook voldoende karakter. Beiden vertonen in de arbeid en in de ring veel vechtlust. Als ruiter mag je niet tegen hen in gaan. Als je deze regel respecteert, doen ze alles voor jou. Als beide merries met elkaar vergeleken worden op het vlak van vermogen, dan is As Cold as Ice Z een zwaarder kaliber dan Carlaya Z.”

Uit As Cold as Ice Z zijn inmiddels twee zonen geboren. In 2005 schonk zij het leven aan Antartica Z (Air Jordan Z), die geboren werd op Zangersheide.  Als veulen vertrok hij naar Argentinië, naar Marleen Melchior (dochter van Leon Melchior) en haar echtgenoot Ricardo Kierkegaard. Zij vertelt over de hengst het volgende: “Antartica Z is een superhengst. Hij springt fantastisch. Op zevenjarige leeftijd heeft hij reeds meerdere 1m50 parcoursen foutloos gesprongen. Hij is eerlijk en gemakkelijk. Hij springt voorzichtig en met veel vermogen.”

Haar 2e zoon werd in 2013 geboren van de hengst Zandor Z genaamd Ziberia Z. Dit terwijl As Cold as Ice Z zelf succesvol was in Hong Kong op dat moment.

De tweede dochter van Cold as Ice Z, is de beeldschone Annina Z (Animo II Z). Ondanks dat moedersvader Animo II Z (Animo x Akteur), die ook wel Romantico la Silla werd genoemd, weinig heeft gedekt heeft hij diverse Grand Prix-springpaarden nagelaten zoals Rumba la Silla, Antello Z en Aniviero Z. Vele succesvolle prestaties heeft zij neergezet met haar amazone Loeske Veenendaal.

Haar amazone vertelt: “Zelf ben ik geen professional, maar door haar overcapaciteiten en inzet brengt Annina Z mij op de mooiste concoursen. Zij danst in het parcours en speelt met de hindernissen. Eind 2009 heb ik de merrie van bijna 6 jaar gekocht en zelf aangereden. Ze is zeer snel, flexibel, heeft overzicht en een winnaarsmentaliteit. Zodra ze de bel hoort, staan haar oortjes gespitst en behaalde ze in 2013 de overwinning op 1m35 – 1m40 niveau tijdens de selectiewedstrijden voor de kampioenschappen. Eén van haar vele overwinningen, we hebben een extra ruimte moeten creëren voor al haar linten en trofee’s.

In het dagelijks leven werk ik samen met mijn man Michiel Timmerman als gespecialiseerd makelaar in PaardenPanden. Van woonhuizen met paardenstallen tot de grotere hippische accommodaties. Dit is een drukdoend bedrijf, Pand & Paard makelaardij, dat ikzelf in 2005 heb opgericht en veel tijd en energie vergt. Voor mij een ultieme ontspanning om met Annina Z de springsport te kunnen beoefenen op leuk niveau. Naast haar sportcarrière ben ik in 2011 eveneens met haar gaan fokken, waar ze eveneens in uitblinkt.”

In 2012 heeft Loeske Veenendaal middels embryo transplantatie een merrieveulen van Crown Z gekregen. Charming Ice Z deed vele harten smelten, zo ook de harten van de juryleden tijdens het Z-festival op Domein Zangersheide van dat jaar. Met het hoogste cijfer voor haar fundament van de 273 merrieveulens kreeg ze een verdienstelijke vijfde plaats. Op papier is ze uitzonderlijk terug gefokt op de stamhengsten van Zangerheide: Almé Z, Ramiro Z en Carthago Z via moeder en vader. “Als veulen sprong ze over de omheining met alle technieken die van een goed springpaard verwacht worden” vertelt Loeske Veenendaal.Inmiddels heeft deze merrie het leven geschonken aan een hengst Beau Ice Z (Balou du Rouet) en een merrie Pretty Blue Ice Z (Plot Blue).

In 2013 werd haar driekwart zus Crystal Ice Z te Chaam geboren. Door de combinatie met Comme il Faut te kiezen, hebben zowel Crystal Ice Z als Charming Ice Z dezelfde oma: Ratina Z, “het springpaard van de eeuw”.  En ook Crystal Ice Z behaalde de vijfde prijs tijdens het Z-festival. Ze werd omschreven als een waarlijk prachtig merrieveulen. Voor vele toeschouwers was zij zelfs het beste veulen van allen die ze in die twee dagen gezien hadden. Een ware klasse! Een groot compliment voor fokker Loeske Veenendaal.

Crystal Ice Z toont overzicht, snelle reflexen en is bloedvoorzichtig. In 2017 heeft zij een beloftevol hengstveulen gegeven Topaz Ice Z. Deze houden we aan voor de hengstenkeuring vertellen fokkers Michiel Timmerman en Loeske Veenendaal.

Ook in 2013 werd geboren Nino Ice Z, een veulen uit de combinatie van Annina Z x Numero Uno. Een prachtige bruine hengst zonder aftekeningen: snel, brutaal en springt uit het boekje. “Omdat ik toentertijd geen hengsten aanhield, heb ik hem goed kunnen verkopen naar een grote stoeterij in Hongarije”, aldus Loeske Veenendaal. “Daar wordt hij opgeleid als springpaard en is hij goedgekeurd voor de dekdienst.’ De moeder van Carthago Z, Perra is in de 4de generatie zowel in de moeder-/ als de vaderlijn te vinden.

Corice Z (Coriano Z) de derde dochter van Cold as Ice Z heeft bij Marleen Melchior via embryotransplantaties een hengstenveulen gegeven: Cosmo Z. Geboren in 2007 en zoon van Crown Z, won het vrij springen en is veelbelovend voor de springsport. Ook Corice Z heeft in de sport gelopen, eerst in Argentinië en later in Amerika op 1m40 niveau.

Caribis Z (Caritano Z, zoon van Canasta Z) finalist van het Wereldkampioenschap voor de zevenjarigen in 2014.Hij sprong zich in de top vijf in Bordeaux, Miami, Doha en Lanaken. Een tweede plaats in Mexico City, Madrid, St. Tropez en Stuttgart. Overwinningen op vijf sterren niveau in Mechelen en Estoril. Begin 2017 won hij tevens de precieuze Grand Prix 1.60m in Hong Kong en St. Tropez samen met zijn ruiter Christian Ahlmann.

In het jaar 2011 is Cold as Ice Z uit de sport gegaan en heeft via een huurconstructie met Zangersheide een merrieveulen van Artos Z in 2012 gegeven, de volle zus van As Cold as Ice Z genaamd Arctic Ice Z. In hetzelfde jaar heeft zij eveneens een merrieveulen van Candillo Z gegeven: Cranberry Ice Z. Cranberry Ice Z gefokt door de Zwitser Robert Schimanko en in 2014 in het bezit gekomen van Loeske Veenendaal.

Sinds begin 2013 staat Cold as Ice Z bij Loeske Veenendaal te Chaam gestald, waar ze naast haar dochters Annina Z  & Cranberry Ice Z staat. “Ik ben zeer vereerd dat ik vier generaties uit deze uitzonderlijke stam op stal heb staan”, vertelt Loeske Veenendaal. Cranberry Ice Z springt net als haar zus As Cold as Ice Z met gemak, veel vermogen, goede technieken een heeft een meewerkende instelling. Via Embryo Transfer hebben Loeske Veenendaal en haar man Michiel Timmerman diverse nakomelingen reeds gefokt uit de merries Cold as Ice Z en haar dochters Annina Z & Cranberry Ice Z.

Ook de kleinkinderen van Cold as Ice Z zijn zeer beloftevol. Crystal Ice Z (Comme il Faut x Annina Z) heeft in 2017 een zoon van Toulon gegeven. De langbenige, bloederige Topaz Ice Z is daarvan het resultaat: een ware atleet!

 

Carthago x Ramiro Z

Nakomelingen: 

 • Scotch on Ice Z – goedgekeurde AES dekhengst geboren in 2013 – Stakkato x Cold as Ice Z
 • Cold Ice Z – merrie geboren in 2014 – Contendro I x Cold as Ice Z
 • Be my Valentine Z – hengst geboren in 2014 – Balou du Rouet x Cold as Ice Z
 • Broken Ice Z – hengst geboren in 2015 – Balou du Rouet x Cold as Ice Z
 • Artos Ice Z – hengst geboren in 2016 – Artos Z x Cold as Ice Z
 • Cool as Ice Z – hengst geboren in 2016 – Comme il Faut x Cold as Ice Z
 • Nacomme on Ice – merrie geboren in 2018 – Comme il Faut x Cold as Ice Z
 • Nafaut on Ice – merrie geboren in 2018 – Comme I Faut x Cold as Ice Z

Animo II Z x Carthago

Nakomelingen: 

 • Charming Ice Z – merrie geboren in 2012 – Crown Z x Annina Z
 • Nino Ice Z – hengst geboren in 2013 – Numero Uno x Annina Z
 • Crystal Ice Z – merrie geboren in 2013 – Comme il Faut x Annina Z
 • Zavina Ice Z – merrie geboren in 2014 – Zirocco Blue x Annina Z
 • Coco Ice Z – merrie geboren in 2015 – Cornet Obolensky x Annina Z
 • Kalamaki Ice Z – merrie geboren in 2015 – Kannan x Annina Z
 • Cristy Ice Z – merrie geboren in 2017 – Comme il Faut x Annina Z
 • Cornetto Ice Z – hengst geboren in 2017 – Cornet Obolensky x Annina Z
 • Blanquito Ice Z – hengst geboren in 2018 – Berlin x Annina Z

Candillo Z x Carthago

Nakomelingen: 

 • Cherry Ice Z – merrie geboren in 2016 – Comme il Faut x Cranberry Ice Z
 • Loki of Ice Z – hengst geboren in 2018 – Levisto Z x Cranberry Ice Z
 • Thor of Ice Z – hengst geboren in 2018 – Tangelo van de Zuuthoeve x Cranberry Ice Z
 • Tabasco Ice Z – hengst geboren in 2019 – Taloubet Z x Cranberry Ice Z
 • Chili Ice Z – merrie geboren in 2019 – Casall x Cranberry Ice Z
 • Embryo – geboren in 2021 – Bamako x Cranberry Ice Z

Comme Il Faut x Animo II Z

Nakomelingen: 

 • Topaz Ice Z – goedgekeurde Zangersheide dekhengst geboren in 2017 – Toulon x Crystal Ice Z
 • Miami V-ice – hengst geboren in 2019 – Verdi x Crystal Ice Z
 • Twice – merrie geboren in 2019 – Vigo D’arsouilles
 • Embryo – geboren 2021 – Don VHP x Crystal Ice Z

Crown Z x Animo II Z

Nakomelingen: 

 • Beau Ice Z – geboren in 2016 – Balou du Rouet x Charming Ice Z

De Stoeterij van de Ice Family

'Het was liefde op het eerste gezicht met Annina Z'

In 2008 kocht Loeske Veenendaal de toen 5-jarige Annina Z (Animo II Z x Cold as Ice Z). “Het was liefde op het eerste gezicht”, vertelt Loeske. Ze was net ingereden en onder het zadel had ik een aantal kleine sprongetjes van haar gezien. Haar stamboomboekpapier is om te watertanden en ik wist dat haar moeder Cold as Ice Z internationaal werd uitgebracht door Kevin Staut. De stalruiter van Zangersheide reed de toen 6-jarige As Cold as Ice Z, waar ik alle geloof in had. De gehele moederstam heb ik uitgepluisd. De moederlijn is de meest bepalende factor, voor mij het belangrijkste uitgangspunt is: sport.

In 2017 hebben wij twee aangehouden, Topaz Ice Z (Toulon x Crystal Ice Z) en Cold as Ice King Z (Comme il Faut x Cold as Ice Z). Ook het avontuur als hengstenhouder gaan we, naast de springsport en de fokkerij aan.